De beste vegan scones ever: recept + handige baktips

Scones zijn helemaal niet moeilijk te maken, maar je moet wél even wat kleine handigheidjes weten om deze Britse rakkers echt te kunnen nailen. Toen ik onlangs een berichtje kreeg met daarin de vraag of ik misschien een recept had voor vegan scones, wist ik dat het tijd was om mijn recept én scone geheimen met jullie te delen. Al zin om aan de bak te gaan? Lees eerst het recept even helemaal door en ga dan lekker aan de slag. Hup, waar wacht je nog op?

scones2.jpg

Het volgende recept maakt ongeveer 15 scones van 7 cm doorsnee.

Ingrediënten

 • 500 gram tarwebloem + extra voor het uitrollen

 • 4 tl bakpoeder (gemeten met zo’n soort theelepelmaatje, niet gesponsord: ik gebruik deze zelf en vind ze heel fijn) / 15 gram bakpoeder

 • flinke tl zeezout, je kunt ook keukenzout gebruiken: dan halveer je de hoeveelheid zout

 • 60 gram suiker

 • 150 gram koude plantaardige margarine (een blok, geen kuipje, van Wajang of Albert Heijn merk)

 • 250 ml sojamelk + evt. een scheutje voor het bestrijken van de scones (je kunt de sojamelk vervangen door amandel- of havermelk)

 • optioneel: 100 gram rozijnen, 10 minuten geweekt in heet water, uitgelekt en uitgeknepen

Extra benodigdheden:

 • grote mengkom

 • spatel

 • bakplaat bekleed met bakpapier

 • scherp metalen stekertje van ongeveer 7 cm (bijvoorbeeld deze, wederom niet gesponsord)

 • deegroller

 • bakkwastje

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220°C en bekleed het bakblik met bakpapier. Weeg de bloem af en zeef deze samen met het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg hier de suiker aan toe en roer even door met een garde zodat de suiker zich goed verdeelt. Snijd de margarine in kleine blokjes en voeg deze toe aan de droge ingrediënten.

De volgende stap kun je op drie verschillende manieren doen: met je handen, met een kruimeldeegmenger of met een food processor. Het snelste werkt het met de foodprocessor: voeg alle bovenstaande ingrediënten toe aan de mengkom en pulseer net zo lang tot het deeg bestaat uit hele fijne kruimeltjes, dit duurt waarschijnlijk maar zo’n 10-20 seconden. Mocht je werken met de kruimeldeegmenger, dan legt deze dame heel goed uit hoe je dat moet doen. Ik leg jullie hier uit hoe je het deegje heel simpel en ambachtelijk met de hand kan maken! Duurt ietsje langer, maar moeilijk is het niet.

Wrijf de klontjes boter samen met de bloem tussen je vingers en werk zo net zo lang door tot het geheel eruit ziet als een fijn kruimeldeeg. Het hoeft geen perfect kruimeldeeg te worden: er mogen best nog iets grotere vlokjes boter overblijven. Daar krijg je een lekker rustiek deegje van, wat heerlijke scones oplevert. Aan het begin is de boter nog heel koud en hard, dus zul je ietsje harder je best moeten doen. Zorg wel dat de boter zo koud mogelijk blijft: hoe kouder het deeg, hoe mooier de textuur van de scones.

Zodra je het geheel hebt verwerkt tot fijne kruimels (en er dus geen enorme klonten boter óf grote hoeveelheden ‘droge’ bloem meer in de kom zitten, kleine vlokjes boter is oké), maak je een kuiltje in het midden en giet je hier de helft van de sojamelk in. Gebruik een spatel om het geheel rustig te mengen: niet te hard, we moeten het deeg zo min mogelijk bewegen en kneden. Voeg hierna de rest van de sojamelk toe in etappes: het is de bedoeling dat je een redelijk plakkerig deegje maakt dat weer niet zó plakkerig is dat het aan de kom blijft zitten. Voor je het laatste beetje sojamelk toevoegt, voeg je de rozijnen toe aan het deeg. Waarschijnlijk houd je een klein scheutje melk over. Zet deze even apart: hiermee kun je de scones later bestrijken voor ze de oven in gaan.

Bebloem de werkbank rijkelijk en haal het deeg uit de kom. Leg het op de werkbank en druk het lichtjes samen tot een geheel: vooral NIET gaan kneden nu. Het is de bedoeling dat de gluten van het deeg zo min mogelijk worden geactiveerd. Hoe harder je kneedt, hoe harder de gluten hun werk gaan doen en hoe taaier de scones worden. Je kent de bite van die écht goede scones wel toch? Die smelten zo heerlijk weg in je mond. Dáár gaan we voor.

Bebloem de bovenkant van het deegje en bebloem ook de deegroller. Rol het deegje voorzichtig iets uit, tot ongeveer 3 cm dik. Dit gaat waarschijnlijk heel snel, want het deeg is heel soepel en zacht. Steek de eerste scones uit en verplaats deze naar de bakplaat. Gebruik voor het uitsteken een zo scherp mogelijk (liefst metalen) stekertje, géén drinkglas of dikke plastic uitsteker. Je wilt de scones de ruimte geven om in korte tijd zo hoog mogelijk te rijzen (kijk maar naar de foto’s hierboven!), dat lukt niet als je ze met een botte steker uitsteekt. Het resterende deeg druk je voorzichtig tegen elkaar en hier steek je ook weer scones uit. Deze tweede lading zal er iets minder mooi uit zien, maar zal net zo lekker smaken. Verwerk zo al het deeg en bestrijk de bovenkant van de scones lichtjes met sojamelk. Bak de scones in ongeveer 15-18 minuten af in het midden van de oven. De bovenkant moet mooi goudbruin gekleurd zijn en de zijkanten wat lichter. Laat de scones ietsjes afkoelen voordat je ze opensnijdt en besmeer ze met een lik vegan boter en jam. Enjoy!

vegan scones taarten van jansen

Ik zal eerlijk toegeven: ik heb vandaag al minstens zes van deze scones gegeten. Minstens. Ik ben de tel kwijt geraakt. De scones zijn het allerlekkerste op de dag waarop je ze hebt gebakken, dus leef je vooral uit. Mocht je de scones toch niet allemaal in één dag op krijgen, bewaar dan ze in een afgesloten doos of in aluminiumfolie buiten de koelkast. Piep ze dan wel kort even op in de oven door ze te besprenkelen met water en vijf minuten af te bakken op 200°C, anders zijn ze misschien net iets te droog.

Ga jij ook aan de bak? Doen! En laat me daarna vooral weten hoe het ging door op Instagram @taartenvanjansen te taggen in het eindresultaat. Het maakt mij elke keer weer zó blij wanneer jullie met mijn recepten aan de slag gaan, ik kan bijna niet uitleggen hoe dat voelt. Goed in ieder geval ;) Ik ga deze week aan de slag met nieuwe smaken voor scones, ik denk nu aan rozemarijn en blauwe bes en misschien ook een hartige versie met vegan kaas, yum! Veel bakplezier en tot de volgende zondag bakdag!