Waarom jouw toeven mislukken: botercrème masterclass + recept

Botercrème: je houdt ervan of je haat het. En soms heeft dat haten niet zo zeer te maken met de smaak van de botercrème, maar meer met het feit dat het maar niet wil lukken om een mooie toef op een cupcake te spuiten. Vrees echter niet! Ik geef jullie hier een gratis mini masterclass botercrème toeven spuiten (inclusief recept), zodat jij voortaan met een gerust hart die spuitzak ter hand kan nemen. Let’s go!

foto: Elke Teurlinckx

foto: Elke Teurlinckx

Mijn recept voor Amerikaanse botercrème luidt als volgt:

ingrediënten

  • 100 gram vegan margarine op kamertemperatuur (ik gebruik becel 100% plantaardig)

  • 100 gram vegan shortening op kamertemperatuur (ik gebruik crisco)

  • 350 gram poedersuiker

  • snuf fijn zeezout

  • 1 tl vanille extract

  • evt. een paar eetlepels sojamelk of azijn

Dit recept maakt ongeveer 12 middelgrote toeven. Ik gebruik een staande mixer voor het maken van deze botercrème, een elektrische handmixer kun je eventueel ook gebruiken voor kleine hoeveelheden.

werkwijze

Doe de margarine en shortening in de mengkom, gebruik het ‘vlinder’ opzetstuk en laat de mixer draaien op middelhoge snelheid. Schep af en toe het margarine mengsel om, zodat er geen klontjes achterblijven en alles mooi wordt gemengd. Laat de machine minstens vijf minuten draaien, zodat de boter mooi fluffy en wit kan worden (even je spierballen inzetten dus, indien je een handmixer gebruikt!). Zet de mixer uit en voeg de poedersuiker in twee etappes toe. Wees zo slim om een handdoek over je mixer te leggen vóór je hem weer laat draaien, dan vliegt de poedersuiker niet overal heen. Laat de mixer voorzichtig draaien, zodra de poedersuiker is opgenomen in het geheel kun je de mixer weer op hogere snelheid laten draaien. Klop even goed door. Zet de mixer uit en voeg het zeezout en het vanille extract toe. Merk je dat de botercrème nog te stijf is en niet goed uitsmeert? Voeg een eetlepel sojamelk of azijn toe (azijn om de zoetigheid een beetje op te breken). Meng weer door en herhaal zo vaak als nodig is wanneer de botercrème nog te stijf is.

Denk eraan: Amerikaanse botercrème is een vrij zoete botercrème. Als je daar niet zo van houdt, is dit niet de botercrème voor jou. Het is wél een fijne crème om mee te oefenen.

foto: Elke Teurlinckx

foto: Elke Teurlinckx

Oké, het recept heb je, de botercrème is gemaakt.. en nu? Nu gaan we toeven spuiten natuurlijk! Zet je twaalf cupcakes dus maar vast klaar. Verder heb een spuitzak en een spuitmondje nodig (ja, die woorden heb ik ook niet bedacht). Hier tien tips voor de beste toeven van de hele wereld:

tip 1

Stop met mixen zodra de botercrème goed gemengd is. Te lang mixen nadat de suiker is toegevoegd, zorgt ervoor dat er luchtbellen ontstaan in de botercrème en dat maakt het heel moeilijk om mooie toeven te spuiten.

tip 2

Om een mooie witte botercrème te krijgen, moet het margarinemengsel lang gemixt worden. Heb dus geduld! Laat je ‘boter’ mooi wit worden voordat je de poedersuiker toevoegt, dit kan wel 5 tot 10 minuten duren. Na het toevoegen van de poedersuiker nog steeds een te gele botercrème? Voeg een mini drupje lavendelkleurige voedingskleurstof toe (alle Wilton gel colourings zijn vegan!).

tip 3

Laat je cupcakes helemaal afkoelen, voordat je er toeven op spuit. Anders glijden ze er zo af.

tip 4

Wil je je botercrème een mooie diepe kleur geven? Houd er rekening mee dat botercrème tijd nodig heeft om de kleur te laten ontwikkelen. Voeg steeds een klein beetje kleurstof toe, wacht een kwartier, roer door en herhaal. Dit doe je net zo vaak tot je de gewenste kleur hebt bereikt. Voeg ook niet té veel kleurstof toe: dit kan de structuur van je botercrème verpesten, plus het smaakt nogal vies. Houd er ook rekening mee dat azijn kan reageren met voedingskleurstof: indien je een diepe kleur wilt creëren, gebruik je dus liever geen azijn in je botercrème. Je kunt bij het kleuren van botercrème kiezen voor zowel gel kleurstof als poedervormige kleurstof, hele vloeibare kleurstof raad ik af.

tip 5

Om een stevige botercrème te maken, kies je een margarine met een zo hoog mogelijk vetgehalte. Om deze reden gebruik ik ook voor de helft shortening: plantaardig vet met een heel laag vochtgehalte. Meer vocht betekent meer kans dat je botercrème niet houdt en inzakt.

foto: Elke Teurlinckx

foto: Elke Teurlinckx

tip 6

Let erop dat je, wanneer je je spuitzak vult met botercrème, de botercrème niet in hoopjes in het midden van de spuitzak laat vallen. Smeer het juist tegen de buitenkant aan. Houd de spuitzak vast door hem in je niet-dominante hand te houden en de zak eroverheen te vouwen of laat je spuitzak in een glas zakken en vouw de zak over de randen. Nu kun je hem gemakkelijk vullen. Duw tenslotte de botercrème in de spuitzak plat om alle lucht eruit te wrijven. Nog steeds last van luchtbellen in je botercrème? Vul je spuitzak met de botercrème en spuit alles weer terug in de kom, vervolgens vul je je spuitzak overnieuw met de botercrème. Voilà, weg luchtbellen! Je kunt ook met een spatel de botercrème goed doorroeren en de luchtbellen eruit wrijven tegen de rand van de kom.

tip 7

Vergeet niet het spuitmondje in je spuitzak te doen vóór je de botercrème erin doet. Been there done that.

tip 8

Zorg dat je margarine en shortening op kamertemperatuur zijn. Te warme of te koude ‘boter’ levert óf een botersoepje of een botercrème met klontjes op.

tip 9

ZEEF JE POEDERSUIKER. Echt. Ik weet dat het een gedoe is en dat het overal heen vliegt, maar als je je poedersuiker niet zeeft, zul je nooit een mooie gladde botercrème krijgen.

tip 10

En tenslotte, het allergrootste geheim: heb lef. Ga het gewoon proberen! Probeer de toeven eerst op iets anders te spuiten dan op de cupcakes, bijvoorbeeld op een stuk bakpapier. Daarna doe je de crème gewoon weer terug in de spuitzak. En dan: hoppa, de cupcakes te lijf. In het ergste geval heb je lelijke toeven gemaakt en strooi je er gewoon fijngehakte oreo’s of noten overheen. Niemand die wat zal merken.


Zo, dat was ‘m! Al een beetje excited om aan de slag te gaan? Mocht je er nu nog steeds geen vertrouwen in hebben, dan is het misschien maar eens tijd dat ik een botercrème workshop ga organiseren. Toeven spuiten, taarten afsmeren, leren om een vegan swiss meringue (fluffy, minder zoete) botercrème te maken.. klinkt het als een plan? Laat me hieronder in de comments weten of je iets hebt gehad aan mijn tips en laat het ook vooral weten als een botercrème masterclass je een goed idee lijkt. Veel decoreerplezier!